tisdag 29 december 2009

J möter J

Hade en sit down med Johan igår. Efter senaste vändan i replokalen behövde vi sätta oss ner i lugn och ro och fundera på hur låtarna ska spelas egentligen.

Först gick lyssnade vi igenom AOT och bestämde oss för att det var en helt ok idé. Refrängen fungerar bra. Vi kommer spela in denna igen och vara mer noggranna. Som det är nu så är det stökiga, icke-dynamiska bröt-gitarrer och allmänt slarvigt spelat. Dock gillar vi grundkonceptet. Målet blir att spela in låten ordentligt tight med enbart bas och trummor för att sedan brodera med gitarrer i efterhand.

Efter detta jobbade vi vidare med Friends of Mine som vi gjorde en inledning på. Vi har nog rätt klart för oss hur resten av låten ska vara också.

Grunden för Planet Earth är förmodligen spikad redan.

Vi bestämde oss för att köra en soft version av Girls on Film. Det krävs bara att vi spelar in den lite mer tight. Tanken är att vi ska använda klick med denna.

Det sista vi gjorde var att spåna på en akustisk version av Careless Memories (inget inspelat). Det är lätt att göra denna låt i hårdrockstappning varför det blev så spännande med en softare akustisk variant där sången verkligen får stå i centrum.

Det här ser bra ut!


måndag 28 december 2009

Anyone Out There?

Gårdagen ägnades åt AOT. Flera olika versioner provades, eftersom Jonas' originalidé lät lite stel när det väl kom till kritan (kanske lägger han upp sin demo här..?) Refrängen blev dock bra redan från början, så den behåller vi. Jazzversionen kasseras. En variant fick vi iallafall ner i slaskversion. Värd att jobba vidare på.

Allt som allt en ganska improduktiv dag, men man ska väl ha såna dagar också...

tisdag 22 december 2009

Trumdetaljer!

Eftersom det väl är tänkt att här ska finnas allt möjligt som rör DDProjektet så får ni här lite nördiga trumdetaljer:

Trumset:
Maxtone Acrylic Amber (ja, jag vet att ingen har hört talas om dem, men de låter som det ska!)
24"x16"
14"x9"
16"x16"
18"x16"
14"x7" Ludwig Classic Colosseum-virvel

Cymbaler:
14" Sabian hihats (gamla, utan modellmärkning).
18" Paiste Alpha Crystal crash (bankad på se'n 1992 – löjligt hållbar..!)
18" Zildjian 'A' medium crash
20" Sabian AAX Studio ride eller 20" Zildjian ZBTPlus ride (när det måste pingpinga...)
18" Zildjian China Trash
10" Sabian AAX splash

Skinn:
Pukor: Remo Clear CS Black Dot / Maxtone original
Virvel: Remo Coated Powerstroke3 / Remo Ambassador Snare
Bastrumma: Remo Clear Powerstroke3 / Maxtone original

Stockar och sånt:
5A eller 5B. Märke varierar, men Vater och Vic Firth är favoriter. Har aldrig gillat ProMark :-)
Ludwig standardvispar.
Vic Firth Rods ("blompinnar").
Ludwig mallets ("bollpinnar").

...och en längre snutt.

Första dagens arbete - gitarrpålägg...

lördag 5 december 2009

Anyone Out There

Anders hittade ett par gamla minidisk-skivor med DDP-material från 2003. Jag tycker den här lät intressant. Helt klart värd att arbeta vidare med.

Vad säger ni andra?

måndag 30 november 2009

Genomlyssning

Jag har nu lyssnat igenom plattan ett par gånger. Det blir nog bra det här, tror jag.

lördag 28 november 2009

Ny inriktning

Tredje sessionen idag. Vi har fått tänka om lite sedan sist - det får bli upplägget "träffas - spela låt tills vi hittar rätt - lägga en grund (trummor, bas, gitarr)" och bygga därifrån. En slaskinspelning av Girls on Film gör att jag tror mer på det upplägget.

Vi hann även prova Friends of Mine i lite olika tappningar, varav en doomvariant... Tveksamt om den överlever pre-productionstadiet.

fredag 20 november 2009

Tio år..?

Det var en bra beskrivning Jonas gjorde av arbetsflödet, förutom på en punkt. Det kommer inte ta tio år att färdigställa det här. Tio månader är mer troligt, om jag får bestämma. Och det får jag ju, eftersom det är jag som är producent. Så vi kan redan nu alltså utse årets julklapp 2010: DuranDuranProjektet!

Hej!

Jag heter Anders och det är jag som är den tredje mannen. Det är alltså jag som spelar bas i vanliga fall. Min roll är även teknikerns, eftersom jag behärskar inspelningsutrustningen till fullo (nja, nästan i alla fall).

Jag vill gärna se mig som lite multiinstrumentalist och musikteoretiker. Jag kan komma med konstiga vinklar på låtidéer och är väl i vissa fall ansvarig för att Jonas utkast blir nånting helt annat. Jag gillar att tänka och säga "men om vi gör så här istället..." - allt för att skapa lite spänning.

Att det tagit tid att komma till skott ser jag inte som något dåligt. Bra idéer som det här projektet mår bara bra av att mogna långsamt i våra hjärnor.

torsdag 19 november 2009

Arbetsflöde

Himla roligt att vi har kommit in i andra andningen med detta efterlängtade projekt. Att det tog 6-7 år är helt i linje med vad tidigare erfarenheter från oss gällande tidsramar skvallrar om.

En risk med att arbeta med en skiva i tio år (jag tänker mig 2013 som mål-år) är att förväntningarna skruvas upp så pass mycket att resultatet möts med besvikelse. Ska jag vara helt ärligt är jag dock rätt övertygad om att detta ej kommer att ske. Vi kommer möta de högt ställda krav vi har. Vi kommer till och med överträffa dem!

Arbetsflödet ser ut enligt följande:

1. Jonas sätter sig i tänkartanken med sin akustiska gura och gör allt för att hitta låtens innersta väsen

2. Jonas skickar en videosekvens på det som är resultatet av tänkartanksvistelsen till producent Johan.

3. Anders, Jonas och Johan möts i replokalen för att arbeta vidare med den av Jonas tänkta idén.

4. Efter några repvändor skall beslut tas kring hur vi skall arbeta vidare med låten.

5. Beslut om låtens inrikting (tempo, instrument, sång, arr osv) fattas. Detta har än så länge blivit ett sådant som ej på något sätt speglar den av Jonas ursprungliga idén.

För att illustrera detta kommer jag lite längre fram posta en video med en demoversion av aktuell låt för att sedan jämföra denna med den diametralt annorlunda varianten vi slutligen bestämmer oss för.

//Jonas

onsdag 18 november 2009

Trög start, men trots allt igång!

Det tog ett tag, men nu är det i alla fall igång. Första gången idén nådde mina öron borde ha varit runt 2003 men av olika anledningar har det helt enkelt inte blivit av. Varför kanske Anders och Jonas kan förklara närmare..?

Tanken är hursomhelst denna: Att spela in en cover på Duran Durans första platta. Enkelt. Om man nu inte krånglar till det genom att producenten vägrar lyssna på originalinspelningarna, alla vill göra något "lite speciellt" av det hela (vilket sällan bådar gott), samt att de inblandade i allmänhet är något överpretentiösa. Vi får väl se. Med vårt tempo ska det nog inte ta mer än några år att färdigställa. Ska hursomhelst försöka beskriva "fort(!)skridandet här. Jag önskar oss lycka till!

/Johan