måndag 30 november 2009

Genomlyssning

Jag har nu lyssnat igenom plattan ett par gånger. Det blir nog bra det här, tror jag.

lördag 28 november 2009

Ny inriktning

Tredje sessionen idag. Vi har fått tänka om lite sedan sist - det får bli upplägget "träffas - spela låt tills vi hittar rätt - lägga en grund (trummor, bas, gitarr)" och bygga därifrån. En slaskinspelning av Girls on Film gör att jag tror mer på det upplägget.

Vi hann även prova Friends of Mine i lite olika tappningar, varav en doomvariant... Tveksamt om den överlever pre-productionstadiet.

fredag 20 november 2009

Tio år..?

Det var en bra beskrivning Jonas gjorde av arbetsflödet, förutom på en punkt. Det kommer inte ta tio år att färdigställa det här. Tio månader är mer troligt, om jag får bestämma. Och det får jag ju, eftersom det är jag som är producent. Så vi kan redan nu alltså utse årets julklapp 2010: DuranDuranProjektet!

Hej!

Jag heter Anders och det är jag som är den tredje mannen. Det är alltså jag som spelar bas i vanliga fall. Min roll är även teknikerns, eftersom jag behärskar inspelningsutrustningen till fullo (nja, nästan i alla fall).

Jag vill gärna se mig som lite multiinstrumentalist och musikteoretiker. Jag kan komma med konstiga vinklar på låtidéer och är väl i vissa fall ansvarig för att Jonas utkast blir nånting helt annat. Jag gillar att tänka och säga "men om vi gör så här istället..." - allt för att skapa lite spänning.

Att det tagit tid att komma till skott ser jag inte som något dåligt. Bra idéer som det här projektet mår bara bra av att mogna långsamt i våra hjärnor.

torsdag 19 november 2009

Arbetsflöde

Himla roligt att vi har kommit in i andra andningen med detta efterlängtade projekt. Att det tog 6-7 år är helt i linje med vad tidigare erfarenheter från oss gällande tidsramar skvallrar om.

En risk med att arbeta med en skiva i tio år (jag tänker mig 2013 som mål-år) är att förväntningarna skruvas upp så pass mycket att resultatet möts med besvikelse. Ska jag vara helt ärligt är jag dock rätt övertygad om att detta ej kommer att ske. Vi kommer möta de högt ställda krav vi har. Vi kommer till och med överträffa dem!

Arbetsflödet ser ut enligt följande:

1. Jonas sätter sig i tänkartanken med sin akustiska gura och gör allt för att hitta låtens innersta väsen

2. Jonas skickar en videosekvens på det som är resultatet av tänkartanksvistelsen till producent Johan.

3. Anders, Jonas och Johan möts i replokalen för att arbeta vidare med den av Jonas tänkta idén.

4. Efter några repvändor skall beslut tas kring hur vi skall arbeta vidare med låten.

5. Beslut om låtens inrikting (tempo, instrument, sång, arr osv) fattas. Detta har än så länge blivit ett sådant som ej på något sätt speglar den av Jonas ursprungliga idén.

För att illustrera detta kommer jag lite längre fram posta en video med en demoversion av aktuell låt för att sedan jämföra denna med den diametralt annorlunda varianten vi slutligen bestämmer oss för.

//Jonas

onsdag 18 november 2009

Trög start, men trots allt igång!

Det tog ett tag, men nu är det i alla fall igång. Första gången idén nådde mina öron borde ha varit runt 2003 men av olika anledningar har det helt enkelt inte blivit av. Varför kanske Anders och Jonas kan förklara närmare..?

Tanken är hursomhelst denna: Att spela in en cover på Duran Durans första platta. Enkelt. Om man nu inte krånglar till det genom att producenten vägrar lyssna på originalinspelningarna, alla vill göra något "lite speciellt" av det hela (vilket sällan bådar gott), samt att de inblandade i allmänhet är något överpretentiösa. Vi får väl se. Med vårt tempo ska det nog inte ta mer än några år att färdigställa. Ska hursomhelst försöka beskriva "fort(!)skridandet här. Jag önskar oss lycka till!

/Johan